20 Temmuz 2011 Çarşamba

Eurobasket B Grubu


Çeyrek final yolu zor diyorsak, bu durum sadece bizim ölüm grubumuzdan kaynaklanmıyor. 2.turda çapraz grubumuz olacak B Grubu da tıpkı A Grubu kadar güçlü. Sırbistan, Fransa, Almanya, İtalya, İsrail, Letonya B Grubu'nun ekipleri. Şimdi geçelim takımları değerlendirmeye...

Sırbistan: Grubun şüphesiz favorisi olan ekip 2004'ten itibaren büyük bir çöküş içindeydi , Yunanistan'daki Olimpiyatlarda 11., evlerindeki Eurobasket'te 12., Japonya'daki Dünya Şampiyonası'nda 11., 2007 Eurobasket'te  ise 1.turu geçemeyerek 13.oldu ve olimpiyatlara katılamadı Sırplar. Ancak bu esnada şu anki kadronun çekirdeğini oluşturan oyuncular, U20, U18 turnuvalarını silip süpürüyordu. Bu genç jenerasyon ilk olarak 2009 Eurobasket'te sahneye çıktı ve müthiş bir başarıyla gümüş madalyayı kazandı. 2010'da finali Kerem Tunçeri'nin son saniye turnikesi ile kaçıran Sırbistan için işler yoluna girmiş gibi gözüküyor.

Bu jenerasyonun lideri ise şüphesiz Milos Teodosic. Önemli oyuncuların yetiştiği bir kulüp olan FMP Zeleznik takımında kariyerine başlayan Teodosic, 2007'den bu yıl CSKA'ya gidene kadar Olympiakos formasını terletti. En başarılı yılı ise tartışmasız 2010'du. Takımını Euroleague finaline çıkaran Teodosic, aynı zamanda Euroleague MVP'si seçildi. Teodosic'in geçen sezon Olympiakos'ta koçluğunu yapmış olan Ivkovic ise takımın başında olacak.

Açıkladıkları kadroya bakılırsa geçen yıldan pek fark yok gibi. Ancak  Rakovic eklemesini göz ardı etmemek lazım. Bu yıl Siena'da başarılı bir yıl geçiren Rakovic, Sırbistan pota altına katkı sağlayacaktır.

Krstic'in de CSKA'ya gelmesiyle adeta bir Euroleague karması gibi oldu Sırbistan kadrosu. Gruptaki diğer ülkeler gibi süper NBA yıldızları yok ancak en derin kadronun da onlarda olduğunu söylemek lazım.

Fransa: Yıllardır merak ederdim, 'Ya şu Fransa bir turnuvaya da tam kadro gelmez mi?' . İlk açıkladıkları kadroda sorumun yanıtını almış gibiydim ancak yine olmadı. Önce Yannick Bokolo gelemeyeceğini açıkladı sonra da 2006'dan beri milli takım forması altında oynamayan Mickael Pietrus. Her yıl saçma sapan sebeplerle
 kadrodan çekilen Pietrus bu yıl da olmayacak. Son olarak da Joakim Noah'ın durumunun şüpheli olduğu açıklandı. Anlayacağınız biz uzun bir süre daha tam kadro Fransa  izleyemeyeceğiz.

Fransa'nın atletik oyuncularla olduğunu söylememe gerek yok herhalde. Bu özellikleri onları turnuvalarda bir yere kadar taşıyor ancak bir türlü ilerisi gelmiyor. 2007'den beri potansiyelli takım etiketiyle geldikleri turnuvalarda hüsrana uğruyorlar. Birbirinden kopuk birkaç adam antrenman yapıyormuş gibi oynarlarsa o zaman hayal kırıklığı serisi devam eder, benden söylemesi...

Almanya: Bu başlığı atmadan önce uzun uzun düşündüm, acaba Dirk Nowitzki mi yazsaydım diye. Evet, Nowitzki'siz bir Almanya ile, Nowitzki'li bir Almanya çok farklı. Aslında uzun süre önce 2011 Eurobasket'e katılacağını söylemişti Dirk. Ancak yorucu geçen NBA sezonu onu biraz daha düşünmesine sebep oldu. Dallas'ın kazandığı şampiyonluk Almanya'yı sevince boğmuş olabilir ancak  Nowitzki milli takımını yalnız bırakırsa üzülecekleri kesin. Ancak yapılan açıklamalar umut verici. Hala net bir bilgi gelmemişse de büyük bir ihtimal kadrodaki yerini alacak yıldız oyuncu.

Bu durumda da grubun çok karışacağını söylemek yanlış olmaz. Almanya'nın olimpiyat hedefi, zorlaşan Eurobasket sisteminde öyle kolay bir iş değil ancak ' In Nowitzki, we trust!'.


İtalya: Turnuvanın en ilginç ekiplerinden biri İtalya. Basketbol Milli Takımları uluslararası turnuvalarda inişli çıkışlı bir performans gösteriyor. Bir bakıyorsun üst üste iki turnuvada madalya alıyor(2003 3.lük, 2004 2.lik) , bu başarının üzerinden daha birkaç yıl geçmişken önemli şampiyonalara katılamıyor(2009, 2010). Bu duruma rağmen ilginç bir not olarak şunu da söyleyelim, İtalya FIBA Dünya Sıralaması'nda gruptaki bütün ekiplerden daha üst bir sırada(7.).

2009'daki başarısızlıktan sonra milli takım koçluğuna Siena'dan aşina olduğumuz Simone Pianigiani getirildi. Bu yıl NBA'de forma giyen üç oyuncusu da kadroda olan (Toronto'dan Bargnani, New Orleans'den Belinelli ve Denver'dan Gallinari) İtalya için sıkıntı buradan sonra başlıyor. Bu oyuncular haricinde kadroda İtalya dışında forma giyen isim yok ve İtalya'da forma giyenlerden hiçbiri Siena'da oynamıyor. İşte bu tutarsızlık İtalya'ya çeyrek final yolunda büyük engel olacak. Hatta öyle bir gruptalar ki çeyrek finali geçtim, 2.turu görmeleri bile çok zor.


İsrail ve Letonya için ayrı başlık açmaya gerek yok. İkisi de bir 5. veya 6. takım için güçlü ülkeler ancak ilk 4 takımdan maç çalmaları güç. İsrail'de Omri Caspi ve Eliyahu, Letonya'da ise Andris Biedrins izlenmesi gereken oyuncular olarak göze çarpıyor.

Son olarak şöyle tahmini bir sıralama yaparsam B Grubu için, benim görüşüm;

1-Sırbistan
2-Almanya
3-Fransa
4-İtalya
5-İsrail
6-Letonya olur.


Kubilay Arslan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder